De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige minnen de handel uitgegaan. Onder meer de technologiebedrijven moesten rake klappen incasseren, in navolging van de zware koersdalingen voor Amerikaanse branchegenoten.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,6 procent in het rood op 510,48 punten. De MidKap zakte 2,3 procent tot 687,46 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,6 procent.
In de AEX was verzekeraar Aegon de grootste daler met een verlies van 5,5 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een min van 4,6 procent. Verlichtingsbedrijf Signify en Unilever waren de enige stijgers bij de hoofdfondsen met plusjes van 0,2 procent.
In de MidKap kreeg betalingsverwerker Adyen een verlies van meer dan 7 procent aan zijn broek. Adyen heeft grote Amerikaanse technologiebedrijven als klant. Grootste winnaar bij de middelgrote fondsen was beursintermediair Flow Traders met een plus van 1 procent.
Apple houdt ook Amerikaanse beurzen laag
De aandelenbeurzen in New York openden dinsdag forst lager, waarmee de duidelijke koersverliezen van maandag een vervolg kregen. De zorgen rondom techreus Apple bleven de markt in zijn greep houden. Met name technologiefondsen hadden het opnieuw lastig op Wall Street.
De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een min van 1,7 procent op 24.588 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,4 procent tot 2651 punten en technologiegraadmeter Nasdaq ging 2 procent omlaag tot 6887 punten.
Apple verloor meer dan 4 procent, net als op maandag. Het aandeel Apple staat al langere tijd zwaar onder druk door zorgen over een tegenvallende vraag naar iPhones. Ten opzichte van de piek eerder dit jaar is Apple al ruim een vijfde van zijn beurswaarde kwijt.
In het kielzog van Apple kregen ook chipbedrijven de voorbije dagen stevige tikken. Dinsdag werden opnieuw verliezen geleden door bijvoorbeeld Micron Technology (min 5,4 procent) en Nvidia (min 4 procent). Ook branchegenoot Advanced Micro Devices (AMD) ging in de uitverkoop met een min van 7 procent. Intel hield de schade beperkt tot een verlies van 0,5 procent.
Olieprijs bijna op laagste punt van 2018
De olieprijzen gingen dinsdag hard omlaag, waarbij de prijs van een vat Amerikaanse olie het laagste niveau van dit jaar bereikte. De prijs van een vat Brentolie staat bijna op het laagste punt van 2018.
De daling volgt op de flinke verliezen op de wereldwijde aandelenmarkten. Omstreeks 17.00 uur noteerde een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) een min van 4,3 procent op 54,75 dollar. Brent zakte 4 procent tot 64,11 dollar. De prijzen gaan de laatste tijd stevig onderuit, onder meer door de toestemming die acht landen hebben gekregen van de Verenigde Staten om olie te blijven kopen van Iran, na het ingaan van de sancties tegen het land. Ook ligt de Amerikaanse olieproductie op een record.
Verder zijn er zorgen dat de vraag naar olie kan afzwakken door de tragere groei van de wereldeconomie. Oliekartel OPEC zou nu van plan zijn de productie nog sterker te verlagen dan eerder gemeld om zo de prijzen te stutten. Begin volgende maand vergadert de OPEC over de productie.
Ook 'crypto' voelt de dip
De bitcoin en andere virtuele munten zakken steeds verder weg. De waarde van de bitcoin daalde dinsdag tot onder de 4500 dollar. Dat is de laagste stand sinds oktober 2017. De grootste crypto-munt verloor in de afgelopen week 30 procent aan waarde.
Eind vorig jaar was de bitcoin nog bijna 20.000 dollar waard.
Andere munten daalden ook flink. Zo werd een afsplitsing, de bitcoin cash, in een dag tijd bijna gehalveerd. Munten als de XRP, ethereum, stellar, EOS, litecoin, cardano en monero verloren in een etmaal 10 tot 20 procent van hun waarde.
Handelaren en analisten weten nog altijd niet goed wat de oorzaak van de koersdaling is. Mogelijk heeft die te maken met de nieuwe versie van de bitcoin cash, die vorige week zijn debuut maakte. De vrees bestaat dat deze nieuwe gesplitste munt destabiliserend werkt voor andere crypto's.